OVER DEZE BLOG

over deze Blog

Deze Blog vormt een belangrijk onderdeel van het PWO (Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek) binnen de professionele bacheloropleiding Interieurvormgeving (IV) in LUCA (campus Sint-Lucas Gent) en is bedoeld voor eenieder die wat over het thema LICHT wil weten.

Het verzamelt naast wetenschappelijke kennis, technische info, links naar andere leerrijke sites en interessante toepassingen ook heel wat resultaten van PWO activiteiten die de afgelopen jaren plaatsvonden, samen met nuttige info over Licht-onderwijs.

Hopelijk vormt het hierdoor een inspiratiebron voor zowel studenten en vormgevers als voor docenten.

Praktische noot: In deze blog zal je zowel vaste pagina’s vinden als  posts, onderverdeeld in diverse categorieën. Deze laatste kan je herkennen in het menu aan de kleine letters. De vaste pagina’s worden weergegeven met hoofdletters. Posts zullen in Engels en/of Nederlands worden weergegeven.

over Licht 

Licht vormt een van de belangrijkste bouwstenen van een goed ruimtelijk (interieur)ontwerp.  Niemand  zal dit ontkennen noch het feit dat het ook een complex gegeven is dat naast theoretische kennis ook heel wat praktijkervaring vergt. Daarom is het zo belangrijk om Licht uitgebreid èn op aangepaste wijze aan bod te laten komen in een opleiding als interieurvormgeving. 

Wie Licht zegt, zegt in één adem ook schaduw en kleur. Deze zijn minstens even ingrijpend in een ruimtelijk ontwerp als het licht zelf.  Kleur krijgt in de toekomst een eigen pagina op deze blog. 

over het PWO I(V)erlicht

Sinds een aantal jaar staat het Projectmatig Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) binnen de professionele bacheloropleiding Interieurvormgeving (IV) in LUCA (campus Sint-Lucas Gent) volledig in het teken van Licht en kreeg het sinds 2009 de werknaam I(V)erlicht. Dit onderzoek wordt geleid door Geneviève Marginet, praktijkdocent IV.

Het doel van dit PWO ligt op het beter  integreren van onderwijs over licht binnen de opleiding interieurvormgeving.

Dit zal in de toekomst onder andere kunnen gebeuren a.d.h.v van het zgn ‘lichtkabinet*; een lichtstudio waar niet enkel de wetenschap, maar vooral de beleving van licht, kleur en ruimte centraal zal staan. Naast innovatieve werkvormen en didactisch materiaal voor de docent, zal de student er kunnen experimenteren met licht, kleur en ruimte. 

*Het woord ‘Kabinet’ is naast een ander woord voor  opbergmeubel met veel schuifjes en vakjes ook een verwijzing naar een consultatieruimte (cfr dokterskabinet). En dat is wat het moet zijn; een consultatieruimte voor eenieder die letterlijk wil ‘zien’ en ‘voelen’ wat het effect is van licht en kleur  in de ruimte.

 

 

Advertenties

 1. Binnenkort exposeren we in Lightopia in Gent met Broken Light. Willen jullie daar nog iets meer van weten? mvr groet RTeunissen

  • Beste Rudolf, ik wil met veel plezier een post plaatsen over dit project. Stuur gerust een korte tekst door en maak ik er werk van. Heel mooi project! Geneviève

  • Broken Light. Identiteit en beleving als lichtdesign opgave.
   Broken Light is de naam van een licht project voor de openbare ruimte op Katendrecht Rotterdam. Het unieke project wordt Internationaal gewaardeerd vanwege de speciale aandacht die de openbare ruimte krijgt en de stedelijke beleving in sociale beleving en sociale veiligheid wordt verduurzaamd met een al duurzame en esthetische oplossing.

   Concept en beleving.

   Het lichtontwerp is een lichtruimte, een ruimte gedefinieerd door licht. Verticale banen tegen de gevels als kolommen wijzen naar de hemel. Statisch en strak met als tegenwicht waterige vlekkerige lichtbrekingen waar men overheen loopt. Van bovenaf gezien lijkt het graffiti maar op wandel niveau wordt afwisselend schaduw en donker ervaren. Het lichtproject is eind 2010 geopend. De ‘ruimtelijke’ beleving van de Atjehstraat in Rotterdam is compleet veranderd. Dit door een openbare verlichting die een binnenruimte of kathedraalachtige ruimte creëert met 6000m2 projectievlak.

   De laatste jaren is er veel gebeurd door stadsvernieuwing. De bewoners leefden tot enkele jaren geleden met verhoogde criminaliteit in de straat. De lichtsculptuur draagt bij aan de rehabilitatie aan de straat en is een sluitstuk in het proces. Een sociale sculptuur, voor de oorspronkelijk bewoners, die zoals ze zelf al zeggen wel wat licht letterlijk en figuurlijk in de wijk konden gebruiken.

   Oorsprong.

   Het project komt voort uit een prijsvraag van de opdrachtgever stichting DSPS met de vraag een lichtontwerp te maken wat refereerde aan de betekenis van licht en speciaal aan de relatie met openbare ruimte in Rotterdamse Katendrecht. Kunst en licht werd zo gekoppeld aan het roerige verleden van de wijk. Teunissen reageerde hierop met een concept voor een totaal ervaring voor een straat in de kern van de wijk die buiten de standsontwikkeling stond. Een beeld wat ook als metafoor verwijst naar beleving van licht en donker.
   Broken Light refereert niet alleen naar herinnering aan het verleden maar ook naar vernieuwing want “als licht breekt ontvouwt het zich oneindig”.

   Ontwikkeling project en armatuur.

   De licht motieven worden vergeleken met bloemen en vogels. Teunissen ontwikkelde een lichtsysteem met hoogrendement lichteffecten en patronen. De verticale en de horizontale projecties worden met een lamp in de armatuur hoogte bediend. Teunissen kan met dit systeem op andere locaties projecties in grootte, patronen en lichtsterkte laten verschillen. De verblindingsvrije omgeving was basis voor om de lichten accenten op de gevels en stoepen optimaal te beleven. De ontwikkelde lichttechniek is een accentuering van de architectuur naast de functionele verlichting.
   Daglicht & Vorm lichtproject op de Atjehstraat in Rotterdam waarin de beleving en identiteit van de openbare ruimte het uitgangspunt is.
   Het Broken Light project versterkt de sociale banden in de Atjehstraat en versterkt de identiteit van de wijk. Daglicht & Vorm ontwikkelde een lichtsysteem dat als openbare verlichting functioneert. Het systeem projecteert met indirect licht transparantie aan de omgeving. In de lichtruimte zijn de contrasten functioneel en visueel vriendelijk. Er ontstaat als totaalbeeld een optimale waarneming van de ruimte. Het ontwerp is een interpretatie hoe de huidige lichtvormgeving kan worden verbeterd. Rudolf Teunissen, lichtontwerper en kunstenaar onderzoekt hoe met licht de beleving en identiteit van ruimte wordt versterkt. De projecties zijn berekend en getest op luminanties en contrastwaarneming. Daardoor kan het “donker”ook als veilig worden beleefd.
   2009/ 2014.

 2. Rudolf Teunissen | Daglicht & Vorm | Light design | Leliestraat 20a, 3071VG Rotterdam | The Netherlands| Tel +31(0)10 4120309 | Mob +31(0)6 26793745 |

  See: IALD Radiance Award http://content.yudu.com/Library/A1x5z9/29THANNUALIALDINTERN/resources/index.htm?referrerUrl=http%3A%2F%2Ffree.yudu.com%2Fitem%2Fdetails%2F538990%2F29TH-ANNUAL-IALD-INTERNATIONAL-LIGHTING-DESIGN-AWARDS
  See: You Tube our FILM https://www.youtube.com/watch?v=mX5bObUwbOY

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s