KLEURTEMPERATUUR

(eng.: COLOR TEMPERATURE)

Wit licht bestaat in vele tinten, van eerder koud, blauwachtig wit, tot gelig en zelfs roodachtig wit. Wit licht met eerder gele tinten ervaren we als warm en gezellig. Blauwachtig wit licht komt koud en kil over.

kleurtemp1

Of nog

via http://www.standardpro.com:

Color Temperature

Om onderscheid tussen deze verschillende tinten wit licht te maken, maakt men gebruik van de KLEURTEMPERATUUR.

De KLEURTEMPERATUUR wordt uitgedrukt in graden Kelvin (K)

CCT Scale

Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht aanvoelt. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht ervaren wordt.

color

De norm NBN EN 12464-1 typeert kleurtemperaturen onder 3.300 K als WARM WIT en kleurtemperaturen boven 5.300 K als KOUD WIT

Tussen de twee grenswaarden spreekt men van NEUTRAAL WIT

Wat bedoelt men met CCT (Correlated Colour temperature)?

De KLEURTEMPERATUUR van een lichtbron voor WIT LICHT is oorspronkelijk een maat voor de kleur van een verhitte ‘ideale zwarte lichaamsstraler’ (in de onderstaande kleurruimte voorgesteld door de kromme die van rood > geel > blauw loopt).
De uitgestraalde  kleur van een ‘witte’ lichtbron wordt vergeleken met deze van de zwarte straler.

De kleurtemperatuur is logisch te bepalen bij lichtbronnen waarbij een gloeidraad verhit wordt om licht (en warmte) uit te stralen, bvb. een halogeenlamp.

De kleurtemperatuur van lichtbronnen zonder gloeidraad ( fluorescentielampen, gasontladingslampen en LED) daarentegen moet worden berekend. Dit is de zgn. Correlated Colour temperature (correlatie kleurtemperatuur) of CCT

Het punt, gevormd door de kruising van de kromme en een van de isothermische lijnen is de correlatie temperatuur.

Dit wil zeggen dat lichtbronnen die elk een zichtbaar verschillend wit uitstralen, toch op dezelfde isothermische lijn liggen en dus officieel beiden dezelfde CCT hebben. Dit is het geval bij LED’s van verschillende fabrikanten maar kan ook voorkomen bij LED’s van dezelfde fabrikant. Om kleurverschillen te voorkomen is het dus noodzakelijk om een strenge selectie door te voeren uit een beperkt assortiment; steeds LED’s kiezen uit identiek hetzelfde lot is dus heel belangrijk. Dit wordt in de LED industrie ‘binning’ genoemd.
De kleurtemperatuur van een LED kan bovendien ook na duizenden branduren veranderen. Dit kan voor verschillen zorgen bij selectieve lampvervanging.

De kleurkwaliteit van LED’s, wordt aangegeven met het MacAdam-systeem of SDCM (Standard Deviation of Color Matching) volgens de norm CIE 1964. Meer info over kleurkwaliteit van LED’s vind je o.a. hier: www.fagerhult.com

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/PlanckianLocus.png

 

 

 

 

 

Bewaren

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s