KLEURWEERGAVE INDEX

(eng.: CRI = COLOR RENDERING INDEX)

Sinds 2015 heeft het IES (Illuminating Engineering Society) een nieuwe Colour Rendition Index in het leven geroepen: TM-30-15. Dit was nodig omdat het CRI systeem op vele vlakken niet meer voldeed sinds de opkomst van de LED. Onderaan deze pagina vind je hierover meer informatie.

KLEURWEERGAVE INDEX ( CRI of Ra)

De CRI of Ra (a van average) van een lichtbron drukt uit in welke mate de lichtbron de kleuren van zijn omgeving accuraat weergeeft.  Er wordt hiervoor een vergelijking gemaakt met een referentie-lichtbron (de zogenaamde zwarte straler met perfecte kleurweergave). Men vergelijkt de kleurweergave van 8 referentiekleuren.

De CRI wordt aangegeven door middel van een dimensieloos cijfer van 0-100 (zwarte straler heeft 100 als kleurweergave index)

Een hoge waarde (> 80) wijst erop dat kleuren goed worden weergegeven, terwijl een lage waarde (< 50) erop wijst dat kleurherkenning moeilijk of onmogelijk wordt.

Natuurlijk (dag)licht heeft een kleurweergave van 100 net zoals gloeilampen en halogeenlampen

 

50W halogeen lamp CRI = 100

100-CRI-Light-300x168

10W LED (kwalteitsmerk) CRI = 80

80-CRI-Light-300x168

LED lamp (goedkoop merk) met CRI = 70

60-CRI-LIGHT-300x168

De kleurweergave van een witte lichtbron is een rechtstreeks gevolg van de specifieke samenstelling van het KLEURENSPECTRUM waaruit het wit licht bestaat.

Dat WIT licht niet echt bestaat, werd aangetoond door Isaac Newton en zijn glazen prisma waar hij wit zonlicht liet schijnen. Wit licht is altijd samengesteld uit de regenboogkleuren.

Spectrum prisma

Elk wit licht is anders, omdat elk wit licht een eigen verdeling van de verschillende kleuren vertoont.
Voorbeeld van een warmwitte fluorescentielamp:
spectral dist uitleg
Het kleurenspectrum van een lichtbron kan continu zijn (zoals dat van natuurlijk licht) waarin alle golflengtes in meer of mindere mate voorkomen. Andere lichtbronnen vertonen een lijnenspectrum zijn (pieken in een bepaalde golflengte) of een combinatie van beiden (continu + lijnen).
spectral distDe mate waarin bepaalde kleuren meer of minder aanwezig zijn in het kleurenspectrum van de lichtbron bepaalt hoe ze de kleuren van de omgeving weergeeft.
Gloeilampen hebben een continu spectrum waarin alle kleuren mooi vertegenwoordigd zijn, maar er is toch een grotere hoeveelheid geel en rood (zie diagram boven links).
Deze gloeilamp zal dan ook de geel-rode objecten en kleuren uit onze omgeving versterken (foto rechts onder)
Blauwwit licht (bvb koudwitte spaarlamp) zal eerder blauwe kleuren opwaarderen (links onder).
koffer 15_kleur

COLOUR RENDITION INDEX  TM-30-15

De verschillen met de CRI methode, zijn o.a dat er in het nieuwe systeem gebruik wordt gemaakt van 99 kleurstalen in plaats van 8 (zoals bij de Ra waarde) en dat het eindresultaat tweeledig is. Er zijn nu 2 indexen Rf en Rg.

De eerste nieuwe index heet de ‘fidelity index’ of Rf en kan je vergelijken met de oude Ra. Dit bekomt men dus door een lichtbron te vergelijken met een referentiebron maar dit keer met meer referentiekleuren (99 ipv 8). De waarde ligt ook tss 0-100 en wijkt voor de meeste lichtbronnen slechts lichtjes af van de oude Ra waarde maar wijkt sterk af voor lichtbronnen waarvan het spectrum sterke pieken vertoont.
De tweede index is de ‘Gamut index’ of Rg. Dit beschrijft het kleurbereik dat je met de lichtbron kan bereiken. De waarde hiervan kan hoger zijn dan 100. Dit is het geval wanneer de geteste lichtbron een hogere saturatie heeft, en dus meer kleuren kan weergeven, dan de referentie bron.
Een belangrijk en bruikbaar aspect van de nieuwe TM-30 methode is de ‘COLOR VECTOR GRAPHIC. Een grafiek waarbij de kleurverschuiving wordt weergegeven van de geteste lichtbron (rode curve op onderstaande grafiek) t.o.v de referentiebron (zwarte curve op onderstaande grafiek).  Op die manier herken je makkelijk de invloed van de lichtbron op bepaalde kleuren.
 Meer info omtrent TM-30-15 vind je hier

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s