LICHTSTERKTE (LICHTINTENSITEIT)

lichtsterkte page

(eng.: LUMINOUS INTENSITY)

De meeste lichtbronnen stralen hun licht niet gelijkmatig uit in alle richtingen. De lichtstroom (lm) varieert dus van richting tot richting.

De LICHTSTERKTE of LICHTINTENSITEIT geeft de uitgestraalde lichtstroom weer in een bepaalde stralingsrichting. Neemt men de lichtsterkte in alle richtingen samen, dan heeft men de lichtstroom (lm)

De LICHTSTERKTE in een bepaalde richting is gelijk aan de UITGESTRAALDE LICHSTROOM (lm) per STERRADIAAL (sr):

1 candela= 1 lm/sr        (lm= lichtstroom, sr= sterradiaal = eenheid van ruimtehoek)

candela_sterradiaal

Het aantal sterradialen geeft de grootte aan van de kegelvormige openingshoek of ruimtehoek waarin licht wordt uitgestraald. (cfr: een tweedimensionale openingshoek wordt uitgedrukt in graden).

De LICHTSTERKTE is bijgevolg een belangrijke grootheid bij lichtbronnen en armaturen waarbij het licht in een bepaalde richting wordt gestuurd bvb. door middel van een reflector, lenzen of andere optische hulpmiddelen. Een reflector kan in de lichtbron zèlf zijn verwerkt of een onderdeel zijn van het armatuur waarin de lichtbron zit vervat. 

lampen

Om de lichtsterkte in de verschillende richtingen van een armatuur of lichtbron te kennen, maakt men gebruik van een FOTOGONIOMETER. Deze meet alle lichtsterktes in elke richting en draait 360° rondom de lichtbron.

Goniometer_RESIZED

De coördinaten worden uitgezet in een diagram aan de hand van POOLCOORDINATEN (of cartesiaanse coördinaten). Dergelijk diagram wordt ook de LICHTVERDELINGSKROMME genoemd of POLAIR STRALINGSDIAGRAM.polair3D

Meestal heeft men al voldoende info met de lichtverdeling in het 0°-180° vlak en het 90°-270°vlak. Deze worden (vaak samen) weergegeven in een tweedimensionaal polair stralingsdiagram. Je kan er de vorm van de lichtbundel op aflezen in een bepaald vertikaal vlak.

lichtsterkte_polair_diagram(bron: www.energiebesparen.com)

Een symmetrische lichtbron (of armatuur) zal meestal in beide vlakken dezelfde verdeling hebben. Een langwerpige armatuur daarentegen heeft een duidelijk verschil in beide haakse vlakken ( hou je hand eens onder een TL-armatuur in beide richtingen en kijk naar de schaduwvorming. Deze vertoont een duidelijk verschil)

vergelijking polaire

Een uitgebreide uitleg i.v.m het lezen van een lichtdiagram vind je hier

Eens de poolcoördinaten van een bepaalde lichtbron of armatuur zijn opgemeten, worden deze in een lichtberekeningsprogramma verwerkt. Hierdoor is het mogelijk om lichtberekeningen te maken waarbij men de verlichtingssterkte van verschillende lichtbronnen (armaturen) kan berekenen op diverse oppervlakken in een ruimte. Zie ook bij Verlichtingssterkte.

 

Advertenties