LICHTBRONNEN

LED

De volgende  info over LED is gebaseerd op Ezzatbaroudi’s Weblog en www. ledsky.be

INTRO

LED Technologie is niet nieuw.  Deze technologie bestaat al meer dan 50 jaar! (De eerste LED uit 1962 was een rode LED).
Wat wel nieuw is, is de recente ontwikkeling waarbij men vanuit een blauwe LED, wit licht heeft kunnen maken met een steeds betere lichtopbrengst en -kwaliteit. Deze LED (re)volutie gaat onverminderd voort.

LED TYPES

1. DIP LED (Dual In-Line Package LED) = Low Power LED

W red LED DIP

De typische LED zoals we deze kennen, is een zeer kleine LED in een cylindrische lens die beschermt tegen invloeden van buitenaf en zorgt voor specifieke optische eigenschappen. De configuratie van de standaard LED heeft beperkingen op vlak van vermogen en er zijn dan ook meerdere LED’s nodig om een goede lichtbundel te creëren. Standaard LED’s worden ook wel DIP (Duel In-Line Package) of Low Power LEDs genoemd.

Dit waren de eerste LED’s en worden nog steeds gebruikt als indicatieLED’s of bvb in verkeerlichten.

Er zijn een aantal LED lichtbronnen op de markt die gebruik maken van deze technologie. Het is af te raden deze te gaan gebruiken ter vervanging van traditionele lichtbronnen.  De lumen output (hoeveelheid uitgestraald licht) is te laag om van een efficiënte lichttbron te kunnen spreken en bovendien laat de lichtkleur te wensen over.

Avoid using uses lamp with LED DIP

2. SMD LED (Surface Mounted Device)

De SMD LED’s zijn direct gesoldeerd op de elektronische component (PCB) met een speciale techniek. De SMD LED is zeer robuust en heeft een nog langere levensduur dan de standaard LED’s. SMD LED’s zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Ze hebben geen lens en dat maakt dat de lichthoek veel groter is, een eigenschap die geprefereerd wordt in sommige applicaties.

SMD LED

SMD LED’s worden vaak toegepast in LED strips. (bvb in koof- of kastverlichting).

LED SMD 5050 LED SMD 3528

3. High Power LED

High Power LED’s of PowerLEDs zijn zeer krachtige LED’s met een typische energieconsumptie van 1 tot 3W per stuk. Deze LED’s hebben een zeer goede lichtbundel en worden vaak gebruikt voor applicaties waarbij veel licht nodig is. Een aandachtspunt voor deze LED’s is de warmteontwikkeling die de levensduur aanzienlijk kan verminderen. Het gevolg hiervan is dat LED producten met High Power LED’s voorzien zijn van koelribben die de warmte kunnen afleiden.

LED High power

 

 

 

4. COB LED (Chips On Board) 

COB is een technologie die al enige tijd bestaat, maar die nu ook opgang maak in LED verlichting. Vele kleine LED’s worden heel dicht bij elkaar gemonteerd en geven zo het effect van een lichtpaneel. Dat resulteert in een homogener licht. De COB LED spot is zeer geschikt voor plaatsen waar veel licht nodig is, maar waar sfeer toch ook belangrijk is. Bovendien combineert deze LED spot de voordelen van LED verlichting met een nog hogere efficiëntie (meer licht en minder verbruik!).

Array LED COB

Voor sfeerverlichting en algemene verlichting is COB energiezuiniger maar voor high-end toepassingen maken veel fabrikanten gebruik van meerdere aparte LED’s op een printplaat. Op die manier hebben ze meer vrijheid bij het ontwerp van lichtarmaturen.

Untitled 1 COB LED voor 1 lichtarmatuur

10_led COB 11 high power LED’s op een printplaat voor 1 lichtarmatuur

De COB LED zorgt meestal voor een vrij groot armatuur in vergelijking met een armatuur met een printplaat met high power LED’s. Bovendien zijn deze lichtbronnen vooral geschikt voor sfeerverlichting en zijn de lichtbundels vrijwel nooit kleiner dan 10°.

Inbouwspot met COB LED (links) in vergelijking met een inbouwspot van ERCO met printplaat en lens (rechts). Deze laatste heeft een zeer smalle en efficiënte lichtbundel:

13_led COB سبوت ليد

14_led COB

Een opbouw LED armatuur met Power LED’s  (rechts) is doorgaans veel kleiner en eleganter dan een armatuur met COB LED (links):

16_led COB Spotlight for Trak

15_led COB Spotlight for Trak

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s